Over Jolien

Mijn beelden zijn ontstaan uit een zoektocht naar schoonheid, harmonie en expressie van een emotionele belevingswereld. Hoewel de beelden van een loodzwaar materiaal gemaakt zijn, vertellen ze met hun dansante muzikale lijn iets over lichtheid en het verdwijnen van de zwaartekracht. Ze bieden de toeschouwer een moment van reflectie en po√ętische schoonheid.

De bronzen sculpturen zijn veelal gegoten naar een oorspronkelijk in klei gevormd model. De liefde voor de klei, een aards oermateriaal, stamt uit mijn jeugd, toen ik mijn eerste beeldjes boetseerde. Klei wordt al sinds mensenheugenis gebruikt wordt door beeldhouwers en keramisten om driedimensionaal werk te realiseren. Dit medium geeft de kunstenaar een enorme vrijheid van handelen en biedt daardoor onuitputtelijke mogelijkheden voor het realiseren van een eigen belevingswereld en vormentaal. Tevens appelleert klei aan de sensualiteit van de kunstenaar en daardoor uiteindelijk ook aan die van de beschouwer van het kunstwerk.

Brons is een duurzaam materiaal met een eigen zeggingskracht, die varieert afhankelijk van de manier waarop het brons afgewerkt is; het oppervlak kan spiegelglad gepolijst of ruw gelaten zijn, de oorspronkelijke bronskleur tonen of een andere kleur door een patina verkregen. Keramiek heeft een heel andere uitstraling dan brons. Het oppervlak van gebakken klei, kleurige engobes en glazuren geven mijn keramische objecten een geheel eigen karakter.

Inspiratiebronnen kunnen voor mij zowel visuele en emotionele beelden ontstaan in mijn innerlijke wereld zijn, als ook visuele waarnemingen in de buitenwereld die mijn gevoelsleven raken. Uitgaande van deze bronnen zoek ik tijdens het vormgevingsproces naar een schoonheid en harmonie, die in de chaos en drukte van het dagelijks bestaan meestal maar fragmentarisch en gebrekkig te ervaren zijn. Het kan lang duren voor deze zoektocht naar een beeld afgesloten kan worden. Ik hoop met het werk dat zo ontstaan is, de toeschouwer een moment van reflectie, schoonheid en rust in een hectische en chaotische wereld te bieden.

foto jolien in actie

Contact

Contactformulier

Contactgegevens

Kunstinzicht pagina
Kunstinzicht
Webdesign
iskanderbroere.nl
Sitemap
Sitemap